Wat
Voor
Over

Binnenzonwering: vermijdt de zomerse hitte, laat licht binnen ‘s winters

Voor een nieuwbouwproject met grote zuidgerichte glaspartijen berekende ik in een gebouwsimulatie de nodige vermogens om te koelen. Uiteraard was zonwering een absolute must. Deze bouwers kozen voor binnenzonwering. Da’s geen vaak gemaakte keuze, maar het biedt soms voordelen die je met rolluiken, zonwerend glas of buitenscreens niet bereikt.

Binnenzonwering koellast

Hoe werkt binnenzonwering?

In zonwerende rolgordijnen is langs de raamzijde een metaal verwerkt in de stof. Hierdoor reflecteert het de zon. Men ging er lang van uit dat de warmte absoluut buiten moet blijven, maar dat klopt niet. De warmte mag alleen niet geabsorbeerd worden door de stof van je gordijnen of door de meubelen, de vloer…

Het in de stof verwerkte metaal, vaak aluminium, weerkaatst de hitte en langs de buitenzijde is de stof mat gemaakt. Anders zou het verblinden. De grootte van openingen in de stof bepaalt hoeveel licht en dus ook warmte er toch wordt doorgelaten.

Wanneer is binnenzonwering de juiste keuze?

  • Wanneer ramen te groot zijn voor rolluiken |Niets is zo isolerend en tegelijk tegen een stootje bestand als een rolluik. Helaas bouwen we bouwen nu eenmaal graag met grote moderne glaspartijen. Dan zijn rolluiken geen optie of worden ze erg duur.
  • Wanneer de wind te sterk is voor buitenscreens | Met buitenscreens kan je wel grote ramen afdekken. Alleen moet je altijd de windsnelheid in de gaten houden en de screens optrekken wanneer het waait. Vooral bij kantoorgebouwen met een aantal verdiepingen kunnen screens kapotwaaien. Helaas is er tegenwoordig soms veel wind én is het warm.
  • Wanneer zonwerend glas te veel spiegelt of te donker wordt | Nieuw zonwerend glas met een lage g-waarde laat weinig zonlicht door. Alleen, hoe minder zondoorstraling, hoe donkerder of hoe meer het glas spiegelt. In de winter is dat niet ideaal. Als je in de zomer wil koelen, maar in de winter veel (warmte van het) zonlicht wil binnenlaten zijn zonwerende rolgordijnen een prima alternatief.

Benieuwd wat bij jouw nieuwbouw- of renovatieproject de beste energiebesparende koeltechnieken zijn? In een gebouwsimulatie bereken ik wat je winst is met rolluiken, zonwerend glas, screens of binnenzonwering. Ik hou vanaf concept & ontwerp rekening met esthetiek en je budget.

#binnenzonwering #isolatie  #gebouwsimulatie #koellastberekening

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven