Wat
Voor
Over

Bouwen zonder gebouwsimulatie? “Door toeval en Christophe’s cruciaal advies liep het goed af”

Verbouwer Stefaan startte in 2022 met een totaalrenovatie van een grote alleenstaande woning uit Moerbeke. Hij koos ervoor te verbouwen zonder een gebouwsimulatie of technisch ontwerp.

“Door stom toeval en regelmatig cruciaal advies van Christophe, weet ik dat we de juiste keuzes gemaakt hebben. Maar ik zou nooit meer zonder hem verbouwen”, vertelt Stefaan.

Dit is zijn verhaal.

Wat je zelf doet, doe je beter?

Ik ken Christophe al langer en was na een eerste gesprek eigenlijk al snel overtuigd van zijn werk. Ik tekende meteen in voor een gebouwsimulatie, maar werd door mijn ‘verbouwingscrew’ teruggefloten. We zouden starten aan een totaalrenovatie en het cliché klopt: je weet waar je start maar niet waar het (budgettair) eindigt.

Maar dat tweede cliché? Wat je zelf doet, doe je beter? Dat was helaas niet waar. Christophe respecteerde mijn beslissing en was zo behulpzaam me uit te leggen hoe een warmteverliesberekening in zijn werk ging. Zo kon ik zelf aan de slag.

Een Excel-bestand invullen, hoe moeilijk kon het zijn? Al snel bleek dat er heel veel visies op zo’n warmteverliesberekening bestonden, met net zoveel online rekentools. Vol goede moed zocht ik hulp.

1: de verbouwfora

Ik dacht dat fora met bouwinfo me zouden helpen. Die maakten het helaas extra verwarrend: ofwel een antwoord naast de kwestie, ofwel vijf antwoorden die alle verschillende richtingen uitschoten, ofwel (vergeef me het woord) egotrippers die naast vraag A, nog vraag B, C, D en E bijstelden. Waar was ik aan begonnen?

2: fabrikanten van toestellen

De leveranciers van toestellen en installateurs die luisterden naar mijn wensen waren dungezaaid. Nee, een temperatuur van 24° C was voor mij níet nodig in de badkamer. Ze waren bovendien heel erg partijdig: misschien was hun toestel of oplossing wel helemaal niet de juiste keuze in mijn renovatie? Geen enkele fabrikant die dat zou toegeven.

Wat ik miste zonder Christophe:

Ik ben heel blij dat ik Christophe af en toe kon bellen, want gaandeweg besefte ik glashelder wat ik miste:

  • Kennis van zaken: Installateurs en fabrikanten kennen hun eigen metier. Maar ik wilde de zekerheid van een berekening en iemand die het werk van alle installateurs praktisch verbond.
  • Onpartijdigheid: Christophe hoeft geen enkel product te verkopen. Hij kent wel nagenoeg elke oplossing die vandaag op de markt is. Zijn werk garandeert een oplossing voor járen.
  • Advies op maat: Comfort is voor iedereen iets anders. Ja energieverbruik is belangrijk, maar ’s zomers niet liggen baden in het zweet is dat óók. Christophe luisterde echt naar onze wensen.

Som van het verhaal?

Ik besef dat ik geluk heb gehad. Door stom toeval heb ik een paar keer de juiste keuze gemaakt. Daarnaast was Christophe’s advies cruciaal. Hij wees me heel vaak op de zaken waar ik niet aan dacht, noch mijn verbouwingscrew, noch installateurs helaas.

Omdat ik héél diep in de materie van ventilatie gedoken ben, had ik gelukkig op tijd in de gaten dat mijn installateur grote fouten maakte. Ik heb hem daarmee geconfronteerd, maar als leek voer je dan een gesprek waarin je heel onzeker bent. Opnieuw: ik was eigenlijk maar gerust door Christophe’s advies.

Met een volgende fase in de renovatie wachten we nu even, gewoon om te bekomen. Zouden we sneller doorgaan als Christophe ons had geholpen met een gebouwsimulatie en technisch ontwerp? Wellicht wel en het had me heel veel stress bespaard.

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven