Wat
Voor
Over

Buffervaten in je installatie: energie valoriseren

De digitale meter, het conflict in Oekraïne, een toekomstige andere taxatie van gas... Hernieuwbare (zonne-)energie valoriseren wordt belangrijker dan ooit. Een lucht-water- of water-water-warmtepomp die (zoveel mogelijk) draait op zonne-energie is daarom een vaak gekozen, ecologische warmtebron in veel moderne woningen.

Het enige heikele punt? Dat je uiteraard afhankelijk bent van zonneschijn. Door de huidige belasting op elektriciteit duurt het wel even voor je warmtepomp zichzelf terugbetaalt, vooral als je ’s winters of bij grijs weer vrij veel energie van het net nodig hebt.

Toch is het niet onmogelijk energie van je zonnepanelen te bufferen. Daarvoor verwachten we vaak nog te veel van batterijen, maar er zijn ook andere, eenvoudige en effectieve manieren om energie te bufferen.

Want warm water is ook energie

Een buffervat was vroeger voornamelijk een technische vereiste in je installatie. Grote warmtepompen en koelmachines konden nog niet zo goed moduleren en draaiden aan een vrij constante snelheid. Het aantal starts en stops was beperkt door elektronica om voortijdige slijtage van warmtepomp tegen te gaan. Na zo’n stop van de machine moest een minimale tijd verstrijken. Als in een buffervat de overtollige warmte afgegeven kon worden aan het water, kon de warmtepomp gewoon blijven draaien.

Bij zo’n toestel van 10 jaar geleden had je soms al snel 500 liter watervolume nodig. Vandaag is de technologie enorm geëvolueerd en gaat het bij veel warmtepompen nog maar over 100 liter. Op dat puur technische vlak zijn grote buffervaten niet meer noodzakelijk, een vooruitgang voor installateurs. Een geschikte plaats vinden voor een groot zwaar buffervat is geen sinecure en op een verdieping vaak zelfs onmogelijk.

buffervat

Na het tijdperk van de terugdraaiende teller

Exit buffervat dus? Om energie te bufferen hebben buffervaten wel een enorm potentieel nu we steeds minder kunnen rekenen op de terugdraaiende teller. Eigenlijk is een boiler een heel eenvoudig voorbeeld van een buffervat voor sanitair warm water. Het enige nadeel? In een boiler moet de temperatuur vrij constant blijven om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan.

Maar in je installatie heb je meestal ook warm water nodig voor de vloerverwarming of radiatoren. En die nodige warmte kun je heel eenvoudig doorheen de dag, als de zon schijnt, opwekken door je warmtepomp te laten draaien, zelfs als er geen toestellen energie vragen.

Combineer je verschillende energiebronnen zoals een gasgestookte ketel en zonnepanelen? Dan bewijst een buffervat zijn nut dubbel. Het is vaak de meest eenvoudige manier om twee energiebronnen te laten toekomen, de binneninstallatie in te leiden en de hydraulische vereisten van beiden te respecteren. Daarnaast kun je energie bufferen.

Resultaat? Door warmte te bufferen, kun je je energiebron zoals een warmtepomp zo klein mogelijk houden, en een goedkoper toestel kiezen in aankoop en in verbruik.

Wil je bij je nieuwbouwproject of renovatie als bouwer of architect zonne-energie maximaal valoriseren? Of wens je als installateur ondersteuning nodig om die hydraulische vereisten te laten kloppen? Contacteer me en leg vrijblijvend je vragen en wensen voor.

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven