Wat
Voor
Over

Een gebouwsimulatie? Da’s meten om te weten.

Voor mijn eigen rijwoning berekende ik wat mijn voordeel zou zijn mocht ik de voor- en achtergevel  extra isoleren en de ramen vervangen door nieuw dubbel, beter isolerend glas. Het verschil zie je op de belastingduurkromme hieronder. De rode lijn toont het nodige vermogen zonder deze investering. De roze lijn toont mijn voordeel mocht ik de ramen en gevel aanpakken.

Meteen zie je ook het verschil tussen een warmteverliesberekening en een gebouwsimulatie. Helemaal links op de grafiek zie je de piek: ik heb slechts een paar uur per jaar een vermogen van meer dan 9000 Watt nodig om mijn huis te verwarmen zonder bijkomende isolatie. Dat is de piek bij koude temperaturen. Investeer ik in gevel en ramen? Dan zakt die piek al naar 7500 Watt.

Maar deze grafiek uit mijn gebouwsimulatie toont naast de piek de evolutie doorheen het jaar. Je ziet hoeveel uren per jaar ik welke vermogens nodig heb om te verwarmen. Zonder extra isolatie heb ik bv. 2000 uren per jaar een vermogen van 5000 Watt nodig. Met isolatie heb ik minder dan 1000 uren per jaar dat vermogen nodig.

Ik bereken uiteraard de vermogens die ik bespaar per jaar: dat is 5700 kWh. In euro’s? Aangezien ik met gas verwarm, zou dat om en bij de € 285 zijn (want 5700 kWh x ongeveer € 0.05 per kWh). Zo weet ik meteen op welke termijn mijn investering zichzelf terugbetaalt.

Een ander voordeel? Ik weet hoe krachtig mijn warmtebron moet zijn. Hier was dat een gasketel, maar ook een warmtepomp is mogelijk. Die keuze baseer ik niet enkel op de piekberekening, maar op het vermogen dat ik doorheen het jaar nodig heb. Het vriest in België niet zo vaak. En misschien moet ik bij koude dagen niet elke ruimte even snel even hard verwarmen?

#gebouwsimulatie #energiebesparing #verwarming #hvac #warmteverlies #strongclima #aardgas #piekbelasting #energy #energyefficiency

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven