Wat
Voor
Over

Het voordeel van dit hydraulisch principeschema?

Het bevat de essentie van alle onderdelen in de keten om te verwarmen, of het nu over vloerverwarming, convectoren of sanitair warm water (SWW) gaat. Kijk even mee naar de verwarmingscomponenten in mijn eigen huis.

Hydraulisch principeschema verwarming met zonnepanelen.

Rechtsboven zie je de vloerverwarming en convectoren. Circulatoren (de driehoekjes in een cirkel) pompen het water van die keten rond om het te laten circuleren. De evenwichtsfles is de hydraulische ontkoppeling tussen productie van warm water en afgifte van warmte.

In het midden zie je de gasketel. Ik wou er een met een maximaal thermisch vermogen van minder dan 10 kW en een modulatie van 15 tot 100 %. Waarom? Een ketel met beperkt vermogen die vanaf een laag wattage (15%) kan draaien, slaat veel minder vaak per uur aan en af. Hij moet niet telkens opnieuw opstarten. Minder gasverbruik dus.

In het buffervat linksonder wordt water opgewarmd met de energie die de zonnepanelen te veel leveren wanneer mijn toestellen niet aan staan en dus geen elektriciteit vragen. Ze warmen water op voor de badkamer en de vloerverwarming. Zo blijven mijn zonnepanelen altijd rendabel, ook al heb ik al een digitale teller.

Linksboven zie je de gasdoorstromer. Daar wordt sanitair koud water (al deels opgewarmd met zonne-energie in het buffervat) verder opgewarmd voor de badkamer.

Heb of wil jij ook zonnepanelen met digitale meter? Dan is een buffervat gecombineerd met een batterij een prima optie. Water verwarmen is namelijk de belangrijkste energievreter in je woning. Als je in eerste instantie energie spaart in je batterij en daarnaast in het buffervat, hoef je amper energie terug te geven aan het net en verbruik je een pak minder fossiele brandstoffen.

#verwarming #sanitair #strongclima #pvpanel #zon #energiebesparing #gas #cv #zonnepanelen

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven