Waarom koellast- en warmteverliesberekeningen zonder gebouwsimulatie hun doel missen
De piekbelasting kennen om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer? Die berekent strongclima in een warmteverlies- en koellastberekening. Je weet zo welke vermogens warmtetransmissie en ventilatie vragen bij de heetste en koudste dagen. Maar volstaat een koellast- en warmteverliesberekening?
Niet rekenen op aannames
Bij nieuwbouw of renovatie is een van de belangrijkste vragen met welke bron je wilt verwarmen en koelen: een condenserende gasketel of warmtepomp? Gecombineerd met zonnepanelen en/of thermische zonnepanelen?
Een tweede, net zo belangrijke vraag is welke vermogens die warmte- en koudebron moeten leveren, net als je afgiftecomponenten (zoals vloer-, wand- of plafondverwarming of radiatoren). Nog niet zo heel geleden ging men daarbij uit van aannames. Het probleem?
- Soms volstond de verwarming niet en raakte de plaats simpelweg niet voldoende opgewarmd in de winter.
- Vandaag isoleren we veel meer en is de vraag net of je geen te grote warmtebron kiest. Die ‘overkill’ is niet alleen een heel grote kost in aankoop. Een te krachtige warmtepomp schakelt zichzelf voortdurend aan en uit (‘pendelen’) wat slecht is voor je rendement én de levensduur van je warmtepomp.
- Heb je voor een gasketel gekozen dan is het prijsverschil in aankoop tussen een krachtiger of lichter toestel niet zo groot. Maar ook die installatie gaat pendelen én met de huidige gasprijzen is gas verspillen het laatste wat je wilt.
Koellast- en warmteverliesberekening: wat je weet
Die problemen zijn allemaal te vermijden, want dit is wat een koellast- en warmteverliesberekening glashelder maakt:
- Warmteverlies en koellast door transmissie: hoeveel warmte van binnen naar buiten verlies je door de bouwschil (muur, vloer, plafond) op de koudste dagen, en in de zomer andersom?
- Warmteverlies en koellast door ventilatie: hoeveel koude buitenlucht breng je naar binnen via ventilatie en welke vermogens zijn nodig om dat verlies tegen te gaan?
- De opwarmtoeslag: welke vermogens zijn nodig om de massa van je gebouw (muren, vloer, plafond, meubels…) op te warmen wanneer je gebouw bv. koud staat aan het begin van de winter?
Koellast- en warmteverliesberekening: wat je niet weet
Strongclima biedt echter geen koellast- en warmteverliesberekening aan an sich, los van een gebouwsimulatie. Waarom niet?
- De berekening op zich levert geen zicht op comfort doorheen het jaar. Hoeveel overschrijdingsuren boven een comforttemperatuur van 25°C heb je met de gekozen componenten? Bijgevolg kun je de afweging niet maken met welke warmte en koude je kunt leven en wat dus voor jou comfort betekent.
- Je weet wel wat de piekbelasting is, maar hebt geen zicht op je energieverbruik doorheen een volledig jaar. Bijgevolg weet je ook niet wat je energiekost zal zijn.
- Je warmte- en koudebron correct dimensioneren is nog altijd niet eenvoudig. Want buiten de piekmomenten weet je niet welke vermogens je nodig hebt de rest van het jaar. Geen garantie op een duurzame installatie dus.
Conclusie?
Een koellast- en warmteverliesberekening is stap 1 in het afstappen van aannames. Maar zowel comfort als verbruik bepaal je in een gebouwsimulatie. Want als 500 watt vermogen 95 % van de tijd volstaat, dan maak je toch liever zelf de afweging of 1 kilowatt absoluut een must is?