Wat
Voor
Over

Klimaatplafonds: zuinig in gebruik, meer comfort

Airco’s in een kantoorgebouw in Kortrijk gaven de klassieke klachten: te veel tocht, te weinig comfort. Waren klimaatplafonds een alternatief? Strongclima rekende.

Wanneer zijn klimaatplafonds in een kantoorruimte interessanter dan airco?

Voor een nieuwbouwkantoorruimte in Kortrijk sprak een installateur me aan i.v.m. klimatisering van het gebouw. Het bedrijf had tot dan voor zowel verwarming als koeling airco’s gehad met de klassieke klachten. Er zit altijd wel iemand in de tocht op de verkeerde plaats. Daarnaast ervaart niet iedereen dezelfde warme of koele geblazen lucht even aangenaam. Conclusie: geen comfort.

Wat bleek uit de gebouwsimulatie? De luchttemperatuur kon men nagenoeg heel het jaar door onder 25°C houden. Dat lijkt een prima resultaat, alleen lag het op vlak van comforttemperatuur anders. Een van de landschapsburelen bleek 437 overschrijdingsuren +25°C te hebben.

Vanwaar dat verschil tussen lucht- en comforttemperatuur?

Een airco koelt en verwarmt de lucht maar niet de gebouwmassa. Een erg koude gebouwmassa in de winter geeft een lage comforttemperatuur die de airco met warme lucht niet goedmaakt. In de zomer voelen we dan weer te veel koude door de koude lucht. Iedereen ervaart die frisse lucht ook anders. De ene heeft het nog altijd te warm. De andere heeft het ’s zomers ronduit té fris omwille van die airco. En qua verbruik? Hier bleek het over 107 000 kWh per jaar te gaan.

We deden de berekening ook voor klimaatplafonds. Qua verbruik zagen we meteen een daling van  20%. Qua comfort waren er amper overschrijdingen + 25°C. Hoe werkt zoiets dan?

Luchtverwarming- en koeling met airco’s is horizontaal gezien homogener maar niet verticaal. Er kunnen grote temperatuurverschillen ontstaan tussen de vloer en het plafond.

Dit is met stralingswarmte -en koeling minder groot. Klimaatplafonds koelen en verwarmen het plafond en dus je een deel van je gebouwmassa. Je volledige plafond straalt warmte of koelte af. De lucht wordt niet rond geblazen en de temperatuur is eveneens niet homogeen van vloer tot plafond, maar eerder in lagen. En het verschil tussen de onderste en bovenste lagen is veel minder groot.

Gek genoeg is dat precies wat wij mensen aangenaam vinden. In de zomer verdragen we door die stralingskoelte zelfs allemaal een graadje meer.

De belastingduurkromme bij klimatisering met airco's vs. klimaatplafonds

Op deze belastingduurkromme uit de gebouwsimulatie zie je in het rood het aantal uren per jaar je welke vermogens nodig hebt om te verwarmen met airco. De roze lijn geeft die vermogens weer met klimaatplafonds. Zo zie je dat beide opties ongeveer 2000 uren een vermogen van ongeveer 26.000 W nodig hebben.

Vanaf dat punt worden klimaatplafonds veel interessanter: de roze lijn duikt een heel pak onder de rode. Dat hele blok waar de roze lijn lager zit, komt overeen met een winst van 20% in vermogen.

Conclusies?

  • Klimaatplafonds bleken in verbruik en qua comfort de interessantste optie. In concept en ontwerp voorzag ik ook een praktisch uitvoerbaar schema.
  • De klant heeft onderbouwde keuzes gemaakt. Niets zo vervelend als een totaalrenovatie waarna je ‘hadden-we-maar…’ denkt. Zéker als het over je dagelijks comfort gaat.
  • De installateur moest niet nog meer verschillende opties becijferen met prijzen van alle materialen van alle fabrikanten. Veel tijd gewonnen.

Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen over je nieuwbouw- of renovatieproject? Over je reken- en tekenwerk als installateur? Contacteer me en ik kijk wat ik voor jou kan doen.

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven