Wat
Voor
Over

Project Kasteel Blauwhuis

Van woning naar restaurant en eventruimte

In een geklasseerd kasteel dat tot 2019 als woning werd gebruikt, een restaurant, event- en kantoorruimte onderbrengen? Dat was het Project Kasteel Blauwhuis. De uitdaging? Het uitzicht bewaken, maar toch comfort garanderen: voor wie kwam werken, eten en genieten in het kasteel.

Voor

Bouwer

Jaar

2021

Diensten

Technisch ontwerp


Kasteel Blauwhuis in Izegem dateert van 1544 met prachtige hoge ramen, zuilen en plafonds, authentieke genagelde parket en schitterende schilderijen met een even karaktervol koetshuis ernaast.

Na lang wikken en wegen, besliste de nieuwe eigenaar er een restaurant, eventlocatie, co-working space en kantoorruimte in te huisvesten.

Uitdagingen en vragen bij het project

Het kasteel was een fantastisch pand natuurlijk! Maar bij zo’n ommeslag horen wel wat uitdagingen.

 • Kasteel Blauwhuis was uiteraard beschermd erfgoed. We konden dus niet raken aan muren, plafonds en wanden.
 • Het pand was niet volledig onderkelderd. Daardoor konden nieuwe technieken en eventuele vloerverwarming ook niet langs die weg weggewerkt worden.
 • De woning had wel verwarming via radiatoren en natuurlijke ventilatie. Maar wanneer veel meer mensen tegelijk in het kasteel zouden zijn, was meer ventilatie nodig.
 • Om dat pand te ventileren, met regelmatig een grote groep mensen erin, zijn vrij hoge ventilatiedebieten De buizen zouden dus een aanzienlijke diameter moeten hebben.

De vragen die we ons stelden?

 • Hoe zouden we luchtgroepen plaatsen zonder aan het uitzicht te raken? Van het gelijkvloers naar verdieping twee, van de linkerkant naar de rechterkant van het gebouw moest alle kanaalwerk verbonden worden. Geen sinecure!
 • Op sommige plaatsen waren er bestaande opbouwradiatoren voorzien. Het waren karaktervolle oude gietijzeren modellen die we maximaal wilden behouden. Maar in welke staat waren die?
 • Bestaand leidingwerk was afgewerkt, maar moest wel losgekoppeld worden. In welke staat was het leidingwerk naar de radiatoren vanbinnen? Je wil geen stuk van de installatie vervangen maar toch lekken hebben in het oude leidingwerk.

Kasteel Blauwhuis: de oplossingen

Nadat we uitgebreid naast de beperkingen ook alle mogelijkheden van het kasteel bekeken, kwamen we samen met de eigenaar, architect en installateurs tot oplossingen:

 • Na overleg met Erfgoed Vlaanderen konden we in bepaalde zones in de gangen het kanaalwerk voor ventilatie aanbrengen. Verder konden we tussen de balken werken, waarna het oorspronkelijke uitzicht opnieuw werd hersteld.
 • Voor verwarming hergebruikten we de oorspronkelijke radiatoren, maar uit de warmteverliesberekening bleek dat die niet altijd zouden volstaan. Daarom werden ook ventiloconvectoren geplaatst op sommige plaatsen.
 • Er werd gekozen voor een ventilatiesysteem D met luchtbehandelingskast. Een systeem C via het raam zou immers veel te veel koude lucht binnenbrengen in de winter en tussenseizoenen.
 • De oude mazoutketel werd vervangen door een gasgestookte installatie in combinatie met warmtepompen voor koeling. Later kon een warmtekrachtkoppeling geïntegreerd worden in het geheel. Aangezien die niet in de kelder ondergebracht kon worden, werd een aparte stookplaats gebouwd voor het kasteel en het koetshuis.

Het succesrecept van dit verhaal?

Oorspronkelijk was het idee om voor ventilatie, sanitair, elektriciteit en klimatisering met verschillende partijen te werken. Alleen zouden die allemaal hun idee hebben over de praktische uitvoering; ideeën die helaas niet altijd compatibel zijn. Wie zou bovendien alles aansluiten? Een kluwen dat je wilt vermijden dus.

Dankzij een technisch ontwerp kwamen we tot één geheel. Zoveel mogelijk voordenken in plaats van nadenken is niet alleen een must om onvoorziene en onaangename verrassingen te voorkomen.

Als je € 1000 aan voorbereiding niet uitgeeft, bedraagt de meerkost voor al die achteraf opduikende problemen vaak € 2000 à € 3000.

Je voorbereiding zo gedetailleerd mogelijk uitwerken betaalt zichzelf dus altijd terug.