Voor twee jonge bouwers van een ruime, moderne gezinswoning deed ik recent een koellast- en warmteverliesberekening. Hun woning zou namelijk grote moderne glaspartijen krijgen. Voornamelijk in de zomer is het een uitdaging om zulke gebouwen aangenaam koel te houden. Oververhitting wilden ze voor zichzelf en hun kinderen absoluut vermijden.
Bouwer
Jaar2019
Warmteverlies
Koellast
Het EPB-verslag: geen praktische oplossing
In het EPB-verslag, verplicht bij nieuwbouw en renovatie, stond wel de oververhittingsscore. Alleen, het EPB geeft een indicatie op gebouwniveau, maar niet per ruimte. Bovendien ontbreekt een vertaalslag naar de praktijk met de nodige koeltechnieken.
Daarnaast zijn comforttemperaturen erg persoonlijk. Misschien vind je het in bepaalde kamers, waar je niet veel leeft of slaapt, niet nodig dat ze actief gekoeld worden.
Koellastberekening: inzicht per ruimte
Uit de koellastberekening bleek algauw dat zonwerend glas onmisbaar zou zijn. Met gewoon dubbelglas zou de veel gebruikte bureauruimte op de warmste dagen van het jaar een vermogen van 1700 watt vragen om te koelen. Met zonwerend glas, zakte dat vermogen al naar 1100 watt. Ook in de kinderbadkamer kon zonwerend glas de koellast nagenoeg halveren in de zomer.
Zo berekende ik per kamer de vermogens voor koellast en warmteverlies bij warme of koude piektemperaturen. Waarom die uitgebreide berekening? Je (installateur) kan toch ook bij de fabrikant van je ventiloconvectoren of warmtepomp navragen welk koelvermogen de componenten bieden?
Lees verderDankzij Christophe’s werk kunnen we comfort doorheen het jaar, óók in de zomer, echt garanderen aan onze klanten. We beslisten onlangs om Christophe in te schakelen bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject. Onze bouwers geven één voor één aan dat ze blij waren dat hij erbij was. De investering betaalt zichzelf gewoon terug.
Project PR - Architect
Project PR
ArchitectToen de isolatienormen sterk werden opgeschroefd, merkten we dat de samenwerking met de EPB-verslaggever simpelweg niet volstond. Volgens het verslag zou het comfort voor de bouwer gewaarborgd zijn, ook in de zomer, maar niets was minder waar.
Bouwers van meer dan één project klaagden en gaven aan dat ze ’s nachts niet sliepen door de hitte: dat is echt het laatste dat je als architect wilt.
Via via kwamen we bij Christophe terecht en dat liep meteen heel vlot. Hij optimaliseert voortdurend zijn werk en neemt de tijd om alles met onze klant te overlopen tot het helder is. Indien nodig doet hij nieuwe berekeningen om verschillende varianten van installaties vergelijken. Resultaat: dat wooncomfort heel het jaar door is wél gegarandeerd.
Daarom beslisten we onlangs om bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject met Christophe samen te werken. De investering betaalt zichzelf simpelweg terug voor bouwers. En ze geven één voor één aan dat ze tevreden zijn dat Christophe mee aan boord was.
Dan span je helaas de kar voor het paard
Door op gebouwniveau en per ruimte de piektemperaturen te berekenen in combinatie met zonwerend glas, buitenzonwering en passieve vloerkoeling weet je welke vermogens eventuele componenten nog moeten bieden.
Je baseert je niet op nattevingerwerk, maar kiest en combineert effectief componenten zoals vloerkoeling, met energieneutrale technieken zoals buitenzonwering of zonwerend glas.
Om de oververhitting te beperken, kwam nog een andere belangrijke uitdaging naar boven.
Hoe werk je koeltechnieken esthetisch weg?
(Koelende) ventiloconvectoren of buitenzonwering hebben niet alleen een prijskaartje in aankoop. Jij als bouwer of architect wil die ook weggewerkt zien. In deze woonst werkte de architect met dunne raamprofielen. Dat is een uitdaging bij buitenzonwering. Ventiloconvectoren kan je wegwerken in ingemaakte kasten, maar dan verlies je uiteraard kastruimte.
Uiteindelijk slaagden we er in met zonwerend glas en passieve vloerkoeling de comforttemperatuur toch al aanzienlijk te laten dalen. Door de leidingen van de vloerverwarming kan je namelijk eenvoudig onverwarmd water laten stromen, waardoor je een stuk koelt zonder veel energie te verbruiken. De daardoor beperkte componenten konden ze esthetisch mooi wegwerken.
Resultaat? Een lichte woning met een aangenaam binnenklimaat, ook bij veel zon, met respect voor de gewenste, strakke look van de woning.