Wat
Voor
Over

Project PR

Moderne, ruime gezinswoning met grote glaspartijen

Voor twee jonge bouwers van een ruime, moderne gezinswoning deed ik recent een koellast- en warmteverliesberekening. Hun woning zou namelijk grote moderne glaspartijen krijgen. Voornamelijk in de zomer is het een uitdaging om zulke gebouwen aangenaam koel te houden. Oververhitting wilden ze voor zichzelf en hun kinderen absoluut vermijden.

Voor

Bouwer

Jaar

2019

Diensten

Warmteverlies
Koellast


Het EPB-verslag: geen praktische oplossing

In het EPB-verslag, verplicht bij nieuwbouw en renovatie, stond wel de oververhittingsscore. Alleen, het EPB geeft een indicatie op gebouwniveau, maar niet per ruimte. Bovendien ontbreekt een vertaalslag naar de praktijk met de nodige koeltechnieken.

Daarnaast zijn comforttemperaturen erg persoonlijk. Misschien vind je het in bepaalde kamers, waar je niet veel leeft of slaapt, niet nodig dat ze actief gekoeld worden.

 

Koellastberekening: inzicht per ruimte

Uit de koellastberekening bleek algauw dat zonwerend glas onmisbaar zou zijn. Met gewoon dubbelglas zou de veel gebruikte bureauruimte op de warmste dagen van het jaar een vermogen van 1700 watt vragen om te koelen. Met zonwerend glas, zakte dat vermogen al naar 1100 watt. Ook in de kinderbadkamer kon zonwerend glas de koellast nagenoeg halveren in de zomer.

Zo berekende ik per kamer de vermogens voor koellast en warmteverlies bij warme of koude piektemperaturen. Waarom die uitgebreide berekening? Je (installateur) kan toch ook bij de fabrikant van je ventiloconvectoren of warmtepomp navragen welk koelvermogen de componenten bieden?

Dan span je helaas de kar voor het paard

Door op gebouwniveau en per ruimte de piektemperaturen te berekenen in combinatie met zonwerend glas, buitenzonwering en passieve vloerkoeling weet je welke vermogens eventuele componenten nog moeten bieden.

Je baseert je niet op nattevingerwerk, maar kiest en combineert effectief componenten zoals vloerkoeling, met energieneutrale technieken zoals buitenzonwering of zonwerend glas.

Om de oververhitting te beperken, kwam nog een andere belangrijke uitdaging naar boven.

Hoe werk je koeltechnieken esthetisch weg?

(Koelende) ventiloconvectoren of buitenzonwering hebben niet alleen een prijskaartje in aankoop. Jij als bouwer of architect wil die ook weggewerkt zien. In deze woonst werkte de architect met dunne raamprofielen. Dat is een uitdaging bij buitenzonwering. Ventiloconvectoren kan je wegwerken in ingemaakte kasten, maar dan verlies je uiteraard kastruimte.

Uiteindelijk slaagden we er in met zonwerend glas en passieve vloerkoeling de comforttemperatuur toch al aanzienlijk te laten dalen. Door de leidingen van de vloerverwarming kan je namelijk eenvoudig onverwarmd water laten stromen, waardoor je een stuk koelt zonder veel energie te verbruiken. De daardoor beperkte componenten konden ze esthetisch mooi wegwerken.

Resultaat? Een lichte woning met een aangenaam binnenklimaat, ook bij veel zon, met respect voor de gewenste, strakke look van de woning.

 

warmteverlies en koellastberekening