Wat
Voor
Over

Project SB

doordachte ventilatie en zonwerende beglazing

Berekening warmteverlies en koellast. Berekening beperking impact zoninstraling door zonwerend glas ten opzichte van screens. Simuleren beschaduwing bos op de woning.

Voor

Bouwer

Jaar

2021

Diensten

Warmteverlies
Koellast


Moderne woning met één bouwlaag: oververhitting als grootste uitdaging

Voor een nieuwbouwproject met een zuidelijk gerichte leefruimte en daarin een halfopen binnentuin, was voor de architect en bouwer al snel duidelijk dat oververhitting de grootste uitdaging zou zijn, veel meer dan de energiekost voor verwarming in de winter.

Maar welke vermogens zouden nodig zijn voor koeling? Daarvoor deed ik een aantal simulaties: met standaardglas (1), zonwerend glas (2), screens (3) en zonwerend glas én screens (4).

We beslisten uiteindelijk te kiezen voor optie 2. Op het eerste zicht lijkt dat een vrij beperkte variant, maar de woning was gelegen naast een bosrijk gebied. In de simulatie hielden we daar rekening mee. Wat bleek? Ook in de zomer was er na 17u geen zoninstraling meer, dankzij de bomen. Dat de variant met enkel zonwerend glas volstond, had twee voordelen:

  • Screens of rolluiken zouden geen fijne impact hebben op het uitzicht van de woning omdat in de ramen altijd een groter hoekprofiel nodig is. Zo gaat de gedroomde look helaas verloren.
  • Omdat we een nauwkeurige berekening hadden van de nodige vermogens in koeling en verwarming, konden we voor klimatisering volledig op het ventilatiesysteem D met luchtbehandelingskast rekenen. Geen leidingwerk of vloerverwarming die voorzien moesten worden dus!

Overkill vermeden dus

Moraal van het verhaal? Rekening houden met de buitenomgeving in de simulatie, zoals het bos vlakbij is heel belangrijk om overkill te vermijden. Het hoeft niet altijd over een bos te gaan. Een goed geplaatste boom (meestal haalbaarder) of beschaduwing van omliggende gebouwen kan net zo bepalend zijn.

Want overkill in aankoop van je warmtepomp, ventilatie-unit of vloerverwarming is niet enkel duurder in aankoop. Nodeloos inboeten aan esthetiek is zo jammer.