Berekening warmteverlies en koellast. Berekening beperking impact zoninstraling door zonwerend glas ten opzichte van screens. Simuleren beschaduwing bos op de woning.
Bouwer
Jaar2021
Warmteverlies
Koellast
Moderne woning met één bouwlaag: oververhitting als grootste uitdaging
Voor een nieuwbouwproject met een zuidelijk gerichte leefruimte en daarin een halfopen binnentuin, was voor de architect en bouwer al snel duidelijk dat oververhitting de grootste uitdaging zou zijn, veel meer dan de energiekost voor verwarming in de winter.
Maar welke vermogens zouden nodig zijn voor koeling? Daarvoor deed ik een aantal simulaties: met standaardglas (1), zonwerend glas (2), screens (3) en zonwerend glas én screens (4).
We beslisten uiteindelijk te kiezen voor optie 2. Op het eerste zicht lijkt dat een vrij beperkte variant, maar de woning was gelegen naast een bosrijk gebied. In de simulatie hielden we daar rekening mee. Wat bleek? Ook in de zomer was er na 17u geen zoninstraling meer, dankzij de bomen. Dat de variant met enkel zonwerend glas volstond, had twee voordelen:
- Screens of rolluiken zouden geen fijne impact hebben op het uitzicht van de woning omdat in de ramen altijd een groter hoekprofiel nodig is. Zo gaat de gedroomde look helaas verloren.
- Omdat we een nauwkeurige berekening hadden van de nodige vermogens in koeling en verwarming, konden we voor klimatisering volledig op het ventilatiesysteem D met luchtbehandelingskast rekenen. Geen leidingwerk of vloerverwarming die voorzien moesten worden dus!
Overkill vermeden dus
Moraal van het verhaal? Rekening houden met de buitenomgeving in de simulatie, zoals het bos vlakbij is heel belangrijk om overkill te vermijden. Het hoeft niet altijd over een bos te gaan. Een goed geplaatste boom (meestal haalbaarder) of beschaduwing van omliggende gebouwen kan net zo bepalend zijn.
Want overkill in aankoop van je warmtepomp, ventilatie-unit of vloerverwarming is niet enkel duurder in aankoop. Nodeloos inboeten aan esthetiek is zo jammer.
Lees verderDankzij Christophe’s werk kunnen we comfort doorheen het jaar, óók in de zomer, echt garanderen aan onze klanten. We beslisten onlangs om Christophe in te schakelen bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject. Onze bouwers geven één voor één aan dat ze blij waren dat hij erbij was. De investering betaalt zichzelf gewoon terug.
Project SB - Architect
Project SB
ArchitectToen de isolatienormen sterk werden opgeschroefd, merkten we dat de samenwerking met de EPB-verslaggever simpelweg niet volstond. Volgens het verslag zou het comfort voor de bouwer gewaarborgd zijn, ook in de zomer, maar niets was minder waar.
Bouwers van meer dan één project klaagden en gaven aan dat ze ’s nachts niet sliepen door de hitte: dat is echt het laatste dat je als architect wilt.
Via via kwamen we bij Christophe terecht en dat liep meteen heel vlot. Hij optimaliseert voortdurend zijn werk en neemt de tijd om alles met onze klant te overlopen tot het helder is. Indien nodig doet hij nieuwe berekeningen om verschillende varianten van installaties vergelijken. Resultaat: dat wooncomfort heel het jaar door is wél gegarandeerd.
Daarom beslisten we onlangs om bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject met Christophe samen te werken. De investering betaalt zichzelf simpelweg terug voor bouwers. En ze geven één voor één aan dat ze tevreden zijn dat Christophe mee aan boord was.